Huset fullt av spån - en himla massa svarvning m.m.

Nu är det äntligen dags igen för nästa stora event hos oss på SweDendro i Växjö. Förra årets öppet hus blev verkligen en succe med mer än 300 besökare en lördag i April. Eventet i år kommer bli likna det vi hade förra året men med skillnaden att vi kör två dagar 26-27 april. Vår förhoppning är dels fler besökare men framför allt att vi ska få mer tid att hjälpa dig som kund.

Vi kommer som förra gången ha ett schema för våra svarvarna då de står på scenen och svarvar. I år har vi en ny svarvare från Axminster på plats som heter Jason som ska vara väldigt duktig. Robert Sorbys Clive kommer åter och svarvar och visar Sorbys sortiment. Självklart kommer vår egen svarvguru Ulf Jansson vara på plats och blriljera med sina kunskaper. 

Nytt för i år är också att vi kommer att ha Arbortech här för att visa sortimentet för bildhuggning och fräsning i trä.

Missa inte att besöka oss denna dag, mängder med bra erbjudanden väntar. Vi kommer att ha samma utbud av aktiviteter på båda dagarna! 

I år har vi även valt att ta ut en symbolisk summa för att boka sig till detta event för att stödja barncancerfonden! Hela avgifter går oavkortat till denna organisation!

Thairestaurangen som ligger vägg i vägg med oss kommer att ha öppet och serverar Thaibuffé för 89kr/ person

Denna sida kommer att uppdateras efter hand om förändringar sker!

 

Ytterligare en av våra leverantörer kommer att finnas på plats och det är Triton som kommer vara här och visa upp sina maskiner. Här finns möjlighet att ställa frågor och i viss mån även testa maskiner.

Vi har i år även Arbortech på plats om du är nyfiken på deras produkter. Här kommer finnas möjlighet att testa produkterna!

Axminster

Axminster kommer finnas på plats med en svarvspecialist (Jason) samt en produktspecialist (Jim). Nedan kommer en sammanställning av vad Axminster kommer att visa denna dag.

 1. Evolution chuckar och tillhörande backar vilket involverar tillverkning av in och utsida på skålar
 2. Visa hur man gör en pepparkvarn (Chrushgrind)
 3. Svarvning av vinförslutare och penkits
 4. Svarvning av träfrukter genom användning av ”Jam chucks”
 5. Svarvning längs med svarvbädden och användning av svarvmejslar.

Tekniker som kommer att användas

 1. Skålsvarvningsskölpar
 2. Svarvmejslar
 3. ”Bowl reversing”
 4. ”Jam chucks”
 5. Borrning i svarven
 6. Ytbehandlingstekniker inklusive slipning

Verktyg som kommer att användas

 1. Evolution chuck
 2. C-jaws
 3. Svarvskivor med gummihållare
 4. Trä backar
 5. Skruvchuck
 6. Woodcut chushgrind borrverktyg
 7. Specialverktyg för Crushgrind
 8. Drivdubb för vinförslutar kit
 9. Polerskiva och adaptrar
 10. Polerpasta
 11. Carnauba vax
 12. Slipmaskin

Robert Sorby
Clive Brooks från företaget Robert Sorby finns på plats denna dag. Clive kommer att gå igenom olika svarvtekniker med Sorbys svarvjärn.
Bland annat kommer Clive demonstrera:

 • Sorbys Turnmaster
 • spiral och texturverktyg
 • Sovereign system inklusive sovereign Ultimate
 • Skålsvarvning
 • Sandmaster

Robert Sorby har även en Pyrographmaskin som kommer finnas på plats för demo. Med en Pyrograhmaskin kan man skapa spännande mönster och effekter genom bränning i trät.

Tormek är en leverantör som vi jobbar väldigt nära ihop med och självklart är Mattias från Tormek på plats. Mattias kommer visa fördelarna med att slipa på en Tormek. Denna dag kommer fokus ligga på svarvjärn men självklart har vi möjlighet att visa alla Tormeks jiggar på plats. Vi har även fyllt upp lagret med de nya diamantslipskivorna.

Självklart kommer även  denna omåttligt populära svarvare och visar hur olika svarvtekniker. Ulf är en av Sveriges duktigaste svarvare. Ulfs svarvalster är små konstverk och det är en fröjd att se honom svarva. 

Ulf kommer även förevisa hur han bryner och slipar sina ringsvarvjärn med hjälp av en jig vi tagit fram ihop med Ulf.

Selder finns på plats för att visa upp sina linoljeprodukter. Selders produkter är något utöver det vanliga och måste upplevas på plats.

Lars från Festool kommer finnas på plats för att besvara alla frågor. Vi fyller upp lagret och kommer att ha specialerbjudanden denna dag på Festool.

Självklart kommer vi ha Toolbox på plats för att visa delar ur deras sortiment. Här är det inte klart ännu vad som kommer att visas. Vi kommer dock ha bra erbjudande på sortimentet.

Öppet Hus 26/4 anm. avgift

Vi skänker denna avgift till Barncancerfonden.

Öppet Hus 27/4 anm. avgift

Vi skänker denna avgift till Barncancerfonden